GR-marathon Ursel - Aalter (10/04/2023)

Samenvatting:
Deze marathon op paasmaandag loopt van bij het Jagershof in Ursel naar Aalter. We starten via de streek-GR Uilenspiegel, vervolgen met een stukje GR 131 "Brugse Ommeland - Ieperboog" en finishen langs de GR 129 "Dwars door België". Deze etappe is onderdeel van de 3° Piseach! M&M etappeloop 2023. Er kan 3 dagen na elkaar een volledige of halve marathon gelopen worden. Of er kan een losse marathon of halve marathon gelopen worden.

Routebeschrijving:
Voor zij die de Cécémel Sinterklaastrail kennen, starten we deze keer aan de andere zijde van het Jagershof. We duiken wel weer direct het Drongengoedbos in. Niet hetzelfde parcours als onze trail, maar sommige paden zullen herkenbaar zijn, zo ook de passage aan de beschermde Drongengoedhoeve. Niet enkel bos, maar ook heide en de nodige waterpartijen versieren onze uitzichten.


Na enkele kilometers Drongengoedbos komen we naadloos in het Maldegemveld. We passeren langs de Papinglohoeve, een beschermd gebouw dat nu wordt uitgebaat als restaurant en hotel. We steken de grote baan over en komen in het Torrebos dat overgaat in een boerenwegel, de Papinglodreef.


Een stukje verhard wordt nu opgevolgd door het Burkelbos. Zo komen we een eerste keer in West-Vlaanderen terecht, in Oostveld een gehucht in Oedelem, deel van Beernem. Uit het bos lopen we recht op een GR-wandel-boom. Hier komt de streek-GR Uilenspiegel die we de hele tijd volgden samen met de GR 131 Brugse Ommeland - Ieperboog. Tijd voor een eerste bevoorrading dus en we helpen je nadien in de juiste richting (richting Ieper) verder te lopen.


Heel even komen we opnieuw in het Oost-Vlaamse Knesselare om iets later alweer in West-Vlaanderen te lopen, langs een molen die gerestaureerd wordt. We komen in Sint-Joris langs het kanaal Brugge-Gent dat we nog kennen van onze eerste dag, dit keer wel een ander stuk van het kanaal. We volgen het kanaal richting Gent tot aan de brug en lopen over de brug naar het centrum. Zoals we gisteren in Gottem De Vlasser leerden kennen via een beeldhouwwerk, leren we vandaag De Lattenkliever kennen.


Van Sint-Joris lopen we weg, onder de spoorweg door en opnieuw zitten we in Oost-Vlaanderen, meer bepaald in Sint-Maria-Aalter. Zo komen we ook aan onze tweede bevoorrading. We kunnen er jullie hier ook op wijzen dat we even de GR-route verlaten om het verharde stukje GR in te ruilen voor een stukje onverhard door de Vaanders. Anderhalve kilometer verder zitten we alweer in het West-Vlaamse Beernem en volgen opnieuw de GR-route die ons over de E40 laat lopen in richting van de Wingense Vagevuurbossen. Op deze etappe ligt de derde bevoorrading iets vroeger op het parcours omdat we bij de GR-wandel-boom komen waar de GR 131 en de GR 129 "Dwars door België" samenkomen. Na de bevoorrading sturen we je opnieuw het juiste pad op langs de GR129. Het laatste stukje van de derde etappe was ook het laatste stukje van de eerste etappe. We lopen achtereenvolgens door de Vagevuurbossen, Gulke Putten, Disselveld, Galattobossen, Vorte Bossen, 't Ruiseleeds Veld om via het Hooggoedbos op de verharde wegen te komen. Nog een kleine 3km tot de finish, maar daarbij moet wel nog het klimmetje over de E40 overwonnen worden (jullie waarschijnlijk bekend van onze Bostrails Aalter). 

Na het genieten van de tocht, kan er een verfrissende douche genomen worden en daarna kunnen we nog meer genieten van een plons in het zwembad en een gezellige barbecue met de deelnemers en de vrijwilligers.

Meer info via onze evenementenpagina, of direct inschrijven via deze link.