GR-marathon Brugge - Aalter (08/04/2023)

Deze marathon loopt van het station van Brugge naar Aalter. We starten via de GR 5A "Wandelronde van Vlaanderen", maar schakelen al snel over naar de GR 129 "Dwars door België". Het is een marathon die deel uitmaakt van de 3° Piseach! M&M etappeloop 2023. Er kan 3 dagen na elkaar een volledige of halve marathon gelopen worden. Je kan er ook voor kiezen om een losse marathon of halve marathon mee te lopen.

Het groene voetgangerslicht aan het station van Brugge zal het startsignaal zijn voor deze marathon. Via de GR5A lopen we voorbij het iconische Minnewaterpark in Brugge. Aan de eerste brug over de ringvaart aan de Katelijnepoort verlaten we de Begijnenvest en de GR5A. Dit is het startpunt van de GR129 die we vanaf hier verder zullen volgen. We lopen enkele kilometers langs het kanaal Brugge-Gent dat we later op onze tocht nog zullen tegenkomen. Enkele muurschilderingen versieren onze tocht en doen ons zelfs wegmijmeren naar warme zuiderse oorden.


In Steenbrugge verlaten we het kanaal en lopen langs de Sint-Pietersabdij. We volgen nu een oude spoorwegbedding die ons langs de achterkant van AZ Sint-Lucas en enkele volkstuintjes tot in Assebroek brengt. Daar mogen we het natuurgebied de Assebroekse Meersen in die nadien naadloos overlopen in het Beverhoutsveld. Op de grens van Oostkamp, Beernem en Assebroek werd in 1382 de slag om het Beverhoutsveld uitgevochten en een gedenksteen herinnert ons aan deze lang vervlogen tijden. Deze uitgestrekte natuurgebieden brengen ons tot bij de eerste bevoorrading. 

We vervolgen onze weg en via wat onverharde paden komen we opnieuw aan het kanaal Brugge-Gent. Even lopen we terug richting Brugge om een mooi en rustig natuurgebied naast het kanaal te kunnen betreden. Net voor de brug lopen we van het kanaal weg, worden we herinnerd aan een tekst van Brihang en mogen we nadien de brug over. 

We lopen door de straten van Beernem en langs het nieuwe sportcentrum met atletiekpiste en het nieuwe zwembad in aanbouw. Nadat we de spoorweg onder en de E40 over zijn, komen we steeds dichter bij het grootste bosgebied van West-Vlaanderen waar we door Lippensgoed-Bulskampveld mogen hossen. De deelnemers van de Bossen van Vlaanderen trail zullen zeker enkele paden herkennen van deze trail. 


We komen in het Vagevuurbos op grondgebied Wingene waar we lopen tot bij de GR-boom waar de GR129 en GR131 samenkomen. We volgen verder de GR129 in de Vagevuurbossen en beklimmen de Hendriksberg. We dalen terug af om langs het beruchte kasteel Carpentier de Gulke putten in te lopen. 4 hoge zendmasten reiken net niet zo hoog als de Eiffeltoren en zo werd destijds een conflict met Frankrijk vermeden. In Doomkerke lopen we door het Disselveld. Maar laat uw oog zeker eens vallen op het bijzondere juweeltje van een kerktoren. 

Via de Galatosbossen komen we aan in Kruiskerke. Aan bossen geen gebrek dus, want nu volgen nog de Vorte bossen, het Ruiseleeds veld en om af te sluiten de Hooggoedbossen. Het laatste stukje naar de finish is verhard. Hou echter zeker nog wat energie over voor de klim over de E40 (gekend van uit onze Bostrails).

Na het genieten van de tocht kan iedereen even een verfrissende douche nemen en daarna kan er nog meer genoten worden van een plons in het zwembad en een gezellig avondmaal met de deelnemers en de vrijwilligers.

Meer info via onze evenementenpagina, of direct inschrijven via deze link.