Runners talk infoavond


Na een coronapauze was er vorig weekend, op 26 maart 2022, opnieuw een Runners talk infoavond.

Er viel heel wat wetenschappelijke info te rapen over de impact van een loopstap op ons lichaam en hoe die impact wijzigt als je trager of sneller loopt, korte of lange stappen zet, hoge of lage stappen zet. Dit resulteerde in een eenvoudige tip om die impact te beperken en zo de kans op overbelastingsblessures door lopen te verminderen.

In het eerste deel hadden we de wetenschappelijke uitleg gekregen over evenwicht tussen belasting en belastbaarheid die werd afgerond met een tip om de belasting te beperken. In het tweede deel was het dan tijd om te werken aan de belastbaarheid. Core stability is hierbij een zeer belangrijk onderdeel. De meeste lopers weten dit ook, maar toch wordt dit onderdeel van de training vaak "vergeten". We kregen niet alleen wat theorie maar deden met z'n allen verschillende oefeningen die we meenemen naar huis om ze vaak te herhalen.

Tenslotte kwam Ruben Van Gucht vertellen over zijn looppassie. Als professionele spreker wist hij iedereen te boeien. Hij vertelde over zijn eigen evolutie van halve naar volledige marathon en tot 100km loper. Hij verklaarde zijn voorkeur om dicht bij huis of bij zijn verblijfplaats te lopen als hij (al dan niet voor het werk) in het buitenland verblijft. Hoe de passie voor de 100km van Bornem kiemde van bij zijn jeugd was ook één van de verhalen. Door zijn beroep ontmoet hij ook vaak legendes. Vooral vergeten legendes boeien hem enorm en probeert hij onder de aandacht te brengen. Dit resulteerde bijvoorbeeld in de reportage over Jean-Paul Praet en de 100km in Torhout. Het gesprek ging ook over een Griekse legende die in België niet zo heel veel aandacht krijgt. En wie weet ...

Alle sprekers brachten ons nuttige info en/of leuke loopverhalen. Het was dan ook jammer te moeten vaststellen dat dit voor een beperkt publiek van een 30-tal personen was. De aanwezigen vertelden ons dat zij zeer tevreden waren en een leuke avond hadden. Ondanks de energie die we in deze infoavond staken en het uitnodigen van een bekend persoon als publiekstrekker, moeten we vaststellen dat wij er niet in slagen om een voldoende groot publiek aan te trekken voor een dergerlijke Runners talk info avond. Met spijt in het hart kondigen we dan ook aan dat dit meteen ook de laatste Runnerstalk infoavond was.