Wat is een backyard?


Verschillende boeken van Stephen King werden verfilmd. Maar wist je dat één van zijn boeken ook de basis vormt voor een loopwedstrijd? In 'De Marathon' moeten 100 deelnemers dag en nacht constant lopen aan een snelheid van 4 mijl per uur. Als de loper trager gaat krijgt hij een waarschuwing. Na een uur komt de waarschuwing te vervallen. Er komen binnen het uur echter nog waarschuwingen, waarbij de deelnemer bij de vierde waarschuwing koelbloedig afgeknald wordt. De laatste loper die levend over blijft is de winnaar. Gelukkig is het concept veranderd 😉.

Bij een "Backyard" wordt een parcours van 6 km 706 m gekozen dat binnen het uur moet gelopen worden. Dit is 4,166 mijl/uur. Iets meer dan in het marathon verhaal, maar het zorgt er voor dat je de 100 mijl aflegt binnen de 24 uur. Alle lopers melden zich voor de start in het startvak. Iedereen die binnen het uur terug is en exact 1 uur later klaarstaat in het startvak om de volgende ronde aan te vatten, blijft in de wedstrijd. De anderen worden figuurlijk afgeknald en zijn uit de wedstrijd. Zolang er minstens 2 deelnemers verder lopen, gaat de wedstrijd verder. Wanneer de voorlaatste deelnemer zijn ronde niet meer tijdig aflegt of niet meer aan de volgende ronde begint, krijgt hij de titel van "the assist". De overgebleven deelnemer moet exact één ronde meer binnen tijd afleggen om eindwinnaar te worden.

In de zomer van 2020 was er nog nooit een Backyard ultra gelopen in België. Met het bestuur van Marathon and More Belgium besloten we er eentje op de kalender te zetten. Het was wat zoekwerk naar een goede locatie waar ook 's nachts mag gelopen worden. In de meeste natuurgebieden mag dit immers niet. Op het domein van PC Sint-Amandus in Beernem, vonden we een goede start- en finishplaats.  Als streefdatum hadden we van bij den beginne gekozen voor de eerste vrijdag van september 's avonds als startmoment.

Datum, locatie en het wedstrijdprincipe liggen vast. Meer info op onze evenementen pagina.