BK 100km (Alternatieve NVV - Torhout)

Marathon and More Belgium vzw staat voor meer dan wedstrijden organiseren. We willen een promotor zijn van het Belgische ultralopen. Daarom trokken we vandaag met camera en microfoon naar het BK 100km.

Vooraf luisterden we naar de ambities bij de verschillende kandidaten voor het algemene podium. Bij de dames haalden we Adinda en Nele voor de camera. Bij de heren was er een breder deelnemersveld dat kon meestrijden voor een plaats in de top. Wouter, Joris, Stijn, Stan, Jan, en Geert vertellen over hun verwachtingen.

Iets na 9h werd het startschot gegeven. Bij de heren nam Wouter Decock de leiding en had al vlug een gaatje op Joris Beaumon. Stijn van Lokeren volgde nog iets verderop. Iets verder liepen Stan Vleminck en Jan Vandekerckhove samen. Bij de dames kwamen Adinda en Nele enkele rondes samen door. Een paar rondes later nam Nele een kleine voorsprong op Adinda die beetje bij beetje groeide. Ondertussen had bij de mannen Stijn van Lokeren het juiste tempo gevonden en kwam hij bij Joris Beaumon. Samen liepen ze het gat tot bij Wouter Decock dicht. Joris moest de rol lossen en verschillende rondes wisselden de plaatsen 1 en 2, Stijn en Wouter, elkaar af. Een eerste opgave bij de mannen was Geert Ceupens met last aan de voetpees. Bij de dames moest Veerle Maréchal (nog Belgisch kampioene in 2018) al vroeg de strijd staken omdat het duidelijk werd dat ze nog onvoldoende bekomen was van haar Covid besmetting. Ondertussen was het warm geworden en vielen er meer opgaves te noteren. Bij de dames stopte Hilde Dosogne en bij de heren staakten op korte tijd Stijn van Lokeren, Jan Vandekerckhove en Stan Vleminck de strijd. Wouter leek nu op weg naar een 6° titel, gevolgd door Joris Beaumon, Sebastien Mahia en Matthew Bouckhuyt. Bij de dames groeide het verschil tussen de eerste 2 aanvankelijk traag. Toen het verschil plots snel groter werd, was het duidelijk dat het niet de dag van Adinda zou worden. Ze zou enkele keren stoppen, deed toch nog een rondje extra, maar staakte uiteindelijk toch de strijd voor een terrasje met Graspop muziek. Hierdoor lag de weg open voor de eerste Belgische titel voor Nele Baele. De laatste 10km werden nog heel zwaar, maar met een tijd van 8h59m47s kan ze heel tevreden terug kijken op een warm BK. An Andries werd 2° in de open wedstrijd maar is niet aangesloten als atlete en komt dus niet in aanmerking voor het zilver van het BK. Ondertussen had Wouter met een tijd van 7h06m50s zijn 6° titel te pakken. Maar doordat Joris Beaumon na 85km nog uitstapte met krampen was het verrassend Sebastien Mahia die 2° werd. Matthew Bouckhuyt die enkele jaren terug al 100km liep, maakte nu een mooie comeback met een nieuw PR en een 3° plaats.

Bij de masters +50 ging de titel naar Chris Dhooge, voor Pauwel Joos en André Lindekens.