Voorbeschouwing BK Trail


Het BK lange afstand trail wordt gelopen over net geen 80km en met 2.000 hoogtemeters. 22 mannen en 8 dames schreven zich in.

Dames
Bij de dames is er één uitgesproken favoriete. Manuela Socol was in 2016 nog Olympisch marathonloopster, en vorig jaar nog liep ze voor België het WK marathon mee. Daarna deed ze de overstap naar het ultralopen. Niet alleen wist ze de Bossen van Vlaanderen trail te winnen. Maar ook de internationale trails Cappadocia Ultra Trail van 63km (Tur) en in februari dit jaar de 102km lange Tarawera Ultratrail (NZL). Ze kan niet enkel op het Belgische niveau haar mannetje staan, maar ook in een internationaal deelnemersveld. Zonder tegenslag wordt zij de nieuwe kampioene.
Carole Chambeau werd in 2018 reeds 2° op het BK over een trail van 80km. Als vergelijking met de andere dames kunnen we de Franse Belfortrail van 56km nemen waar ze finishte in 7h48m58s.
Gaelle Lecoq wist al enkele malen in haar leeftijdscategorie te winnen. oa Olne-Spa-Olne. Haar referentie is HADT van 52km in 6h57m48s.
Veerle Marechal is favoriet in haar leeftijdscategorie. De Belgisch kampioene op de 100km op de weg uit 2018 en dit jaar reeds 2° dame op het BK 24h ultralopen, loopt ook hier mee voor het podium. Zij zou de jongere dames voor het podium een stokje in de wielen kunnen steken. Met Crêtes des Spa een 55km trail als referentie in 7h12m17s.

Onze pronostiek: Manuela, Gaelle, Veerle, Carole

Heren
Bij de mannen zien we 5 favorieten. 3 er van liepen reeds mee in trails van Marathon and More Belgium.
David Liviau kwam in het ultralopen via het traillopen. Maar maakte in 2016 de switch naar de weg. We kennen hem dan ook van zijn overwinningen tijdens 6 urenlopen en 100km. Op de 100km kon hij in 2018 ook nog Belgisch kampioen worden. Vorig jaar won hij nog de Bossen van Vlaanderen Trail. Ondertussen is deze 46km lang. Hij deed er 3h18m01s over. Een trail zonder noemenswaardige hoogtemeters. Dit jaar liep hij de snelste Belgische Everesting. Zo heeft hij toch wat ervaring met de hoogte meters. David is de ancien onder de favorieten. Heeft zeker snelheid genoeg. Maar ontbreekt de laatste jaren aan trail ervaring. Toch zien we hem mee strijden voor het podium en op een goeie dag misschien wel voor de overwinning.
Stijn Van Lokeren won de eerste editie van de Bossen van Vlaanderen Trail (en later ook nog eens de middenafstand). Toen was de afstand 43km en zijn tijd 3h00m39s. Vorig jaar kon hij de Ohm trail en de La Chouffe Trail winnen. Ook de 70km lange Trail des Fantomes kon hij winnen. Wat een goede referentie kan zijn voor het BK. Ook hij is een ancien. Slechts 5 maand jonger dan David, maar met pakken trail ervaring. Misschien wel de te kloppen man. 
Tijdens die eerste Bossen van Vlaanderen Trail maakte Vincent Siringo zijn debuut op de ultra afstand en werd vierde. Ondertussen kon hij reeds een aantal ultra trails op zijn naam schrijven. Trail des Fantomes (in een tragere tijd dan Stijn, maar andere omstandigheden), ook de zware Trail des Geuelles Noires kon hij winnen. Trail des Bosses en Trail d'Orval staan ook reeds op zijn palmares. Normaal zouden we hem net na Stijn verwachten, maar met een goeie vorm van de dag is hij ook kandidaat voor de titel.
Christophe Grifgnee maakte zijn entree in het ultra trail lopen tijdens Olne-Spa-Olne. Een trail die hij de laatste 4 jaar telkens mee deed. Ieder jaar wist hij zijn tijd een behoorlijk stuk te verbeteren. Als hij ten opzicht van vorig jaar nog een stap vooruit kon zetten, dan is hij samen met Stijn de grote favoriet.
De jongste onder de favorieten is Aron-Levi Herregodts. Hij maakte zijn debuut op de ultra afstand in 2017. Vorig jaar kon hij 3 trails winnen. De 50km lange Epic Trail en Trail des Fantomes. En samen met Karim Asrih won hij de 108km lange Alpine trail de Pichauris voor duo's. We kunnen Aron-Levi zeker mee voorin verwachten.
Tenslotte nog een outsider die voor de verrassing zou kunnen zorgen. Hiervoor tippen we op Jérémy Morren.

David en Jérémy liepen nog nooit Olne-Spa-Olne. We vergelijken de andere hun beste finishtijd van deze trail:
Stijn Van Lokeren werd in 2017 voor de 2° keer eindwinnaar in 5h40m55s.
Vincent Siringo werd in 2016 2° in 5h45m16s.
Christophe Grifgnee werd in 2019 3° in 5h48m41s, nadat hij in 2018 net voor Aron-Levi finishte.
Aron-Levi Herregodts liep deze wedstrijd in 2018 en werd 6° in een tijd van 6h08m15s.

Daarom onze pronostiek: Stijn, Christophe, Vincent, David, Aron-Levi.

De volledige deelnemerslijst: