Maatregelen veiligheidsraad 3 juni 2020


Bij een vorige veiligheidsraad begin mei werd beslist dat sportwedstrijden verboden zijn tot en met 31 juli. Ook de VAL communiceerde op 6 mei dat er tot en met 31 juli geen atletiek wedstrijden zouden zijn op Vlaamse bodem. Gemeente Aalter bevestigde deze beslissing. Wij hebben toen de logische beslissing genomen om de "6 uur van Aalter" te annuleren.

De veiligheidsraad van 3 juni heeft echter nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Nu stelt men dat "Vanaf 8 juni kunnen de contactloze sportactiviteiten worden hervat, indoor en outdoor, amateur of professioneel, competitie of training." Protocollen moeten worden gevolgd en kleedkamers en douches zullen nog niet toegankelijk zijn. Wat zijn die protocollen? Sportieve activiteit worden begeleid door een verantwoordelijke, zijn beperkt tot 20 personen in juni en 50 personen in juli, met inachtname van de veiligheidsafstanden.

De VAL had vorige week nog beslist dat competities hoe dan ook pas zullen hervatten vanaf ten vroegste 1 augustus. Geldig voor alle soorten competitie. Standpunt van de VAL na gisteren is dat training en competitie op één hoopje worden gegooid. Dit zorgt voor onduidelijkheid. Ze proberen dit verder uit te klaren, maar moeten minstens wachten op de publicatie van het ministerieel besluit dat ten vroegste vrijdagmiddag te verwachten is. Pas ergens volgende week zullen ze duidelijk kunnen communiceren.

BESLUIT:
Voor onze organisaties. Bij een loopevenement gaan lopers automatisch in groep lopen op minder dan 1,5m afstand. Dit lijkt een zeer moeilijk protocol om te volgen. Niet tegenstaande wachten wij het ministrieel besluit en standpunt van de VAL en de gemeente af. Wordt dus vervolgd.