Winterzonnetje, vrieskou, regen of een wit tapijt?

Met de bostrails hebben we reeds ondervonden dat de weersomstandigheden een grote invloed hebben op het parcours. Wanneer de regen een tijd uitblijft, zal alles mooi opdrogen. Dan zijn ook gewone wegschoenen heel goed bruikbaar op de droge bospaden. Enkele laatste plassen en modderpoelen kan je gemakkelijk ontwijken. En het uitglijden of schuiven wordt tot een minimum beperkt.

Maar van regen komt … modderige bospaden, drassige velden en enkel diepe plassen. Eerlijk, eigenlijk toch niets leukers dan lekker door de modder stampen? De kans dat je met gewone wegschoenen alle kanten uit gaat wordt groter. Trailschoenen met een grof profiel zijn in deze omstandigheden aan te raden. De noppen zullen ook iets langer zijn en duidelijk betere grip geven. Waterdoorlatend materiaal zorgt er voor dat in uw schoen geen plas water blijft staan. Zorg er in deze omstandigheden ook voor dat je de schoenen goed aanbint. Zodat de kans kleiner wordt dat de schoenen in de modder blijven steken. In zeer drassige velden zet je beter snelle kleine stapjes. De schoenen worden dan minder aangezogen. Zo blijft de schoen ook beter en langer rond de voet. En niet in de modder.

Als de modder aanvriest, vertoont die alle mogelijke vormen. Tractorsporen, smalle fietsgroeven, en oude voetstappen zorgen voor een grillige ondergrond. Je moet heel aandachtig zijn waar je de voeten juist plaatst. Risico om de voet om te slaan is immers groter.

Kies bij koude niet voor één dikke niets doorlatend kledingstuk. Maar juist voor verschillende laagjes in transpirerende stoffen. Thermische onderkledij, technisch T-shirt met lange mouwen (eentje van de bostrails) als tweede laag. En bij felle koude, regen of wind nog een jasje. Vergeet ook niet dat je het meest warmte verliest via het hoofd. Draag dus zeker een buf, pet of muts. En tenslotte zijn ook koude vingers zeer vervelend. Voor trails zijn handschoenen met extra grip een aanrader. Soms krijg je wel eens hulp van een touw, boom of rots waar je met wat extra grip u goed kunt aan optrekken.

Voeding en drank Ook in de winter is een goede voorbereiding op vlak van voeding belangrijk. En ondanks de koude blijft voldoende drinken ook steeds belangrijk. Het is aan te raden om zeer frequent kleine slokjes te nemen. Vandaar dat je zo vaak waterrugzakken ziet op trails.

Na de trail hebben we natuurlijk een warme douche verdient. Maar ook de trailschoenen kunnen tegen water (vaak zijn ze al goed nat), en verdienen hun douche. Om problemen met de afvoer te vermijden zal er een afzonderlijke plaats voorzien worden om de schoenen proper te maken. Vuile schoenen mogen niet mee naar de kleedkamers & douches. Om ze sneller droog te krijgen zet je ze niet op of bij de verwarming. Maar gebruik krantenpapier en prop ze goed vol.