Van joggings naar trails.

Trails lopen is zo anders dan lopen op de weg. Lekker buiten spelen in de modder. Genieten van prachtige uitzichten. Terwijl je je hoofd leegmaakt in de natuur. Maar het is een pak vermoeiender. En het is het waard. Je verbrandt meer caloriën. Je verbetert je evenwicht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Ben je klaar voor een nieuw loop avontuur?

Opbouwen.
Probeer ook in de trainingen over te schakelen op onverharde paden. En bouw het aandeel onverhard lopen in uw training op door het ontwijken van plassen, bomen en takken, door het scheef zetten van voeten, door de oneffenheden van het terein. Je krijgt een andere spierbelasting. Net als bij het lopen zelf, bouw je dit best langzaam op. Start met eenvoudige paden daarna de ruwere paden. Running Center Bostrails is overwegend vlak en loopt over bestaande, platgelopen trails. Het is daarom een goede trail voor een eerste kennis making.

Trager.
Nog meer dan bij lopen op de weg is “doseren” belangrijk. Trailrunnen vraagt meer. Vergelijk uw snelheid niet met het lopen op vaste ondergrond. Ontwikkel een trail tempo. Kies voor veiligheid in plaats van snelheid op onbekend terein. Achter die boomstam ligt misschien een modder-glijbaan. Wandelen is geen schande. Met de handen op de bovenbenen spaart energie omdat de krachten ook door het bovenlichaam geleverd worden. Als je niet constant op de tijd let, haal je meer voldoening uit het lopen.

Kijk vooruit.
Kijk je naar de grond vlak voor je, dan heb je minder tijd om te reageren. Je buigt meer voorover en krijgt minder lucht in je longen. Loop rechtop, let goed op en kijk vooruit. Waar loopt het pad heen en wat zijn de hindernissen. Kijk een 5-tal passen voorruit, zeker als het sneller gaat. Bij traillopen is het belangrijk waar je je voet plaatst op de grond. Maak kleinere passen, zo ben je wendbaarder. Wil je kijken naar de natuur rond je of genieten van het uitzicht, ga dan wandelen of stop even.

Armen.
In trails zijn de handen, ellebogen en de armen belangrijker. Gebruik ze om uw evenwicht te optimaliseren. Laat je ellebogen iets breder hangen en laat uw armen en handen los hangen om uw zwaartepunt zo laag mogelijk te krijgen.

Uitrusting.
De juiste uitrusting is belangrijk. We vertelden reeds dat de armen meer gebruikt worden. De kledij moet dan ook voldoende beweeglijkheid toelaten en nog meer dan bij andere lopen aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Om steentjes en takjes in de schoenen te vermijden kan je overschoenen (“Gaiters”) gebruiken. Vaak zijn er minder bevoorradingen en doe je langer over de afstand. Een rugzakje met waterzak is daarom aan te raden. Met nog wat extra opbergruimte. Zo kan ID, telefoon, wat geld, energiegel, … meenemen. In de zomer kan zonnecreme, bril, insectenspray, tekentang ook handig zijn. Om je niet te zwaar te laden is het ook belangrijk dat trailmateriaal niet alleen degelijk maar ook licht is.

Schoenen.
Running Center bezorgde ons een post met info over trailschoenen. Lees deze info zeker eens na. Aangepaste schoenen zijn op de meeste trails een echte aanrader. Ze bieden aangepaste ondersteuning, bescherming en grip.


Belangrijkste is dat je plezier beleeft aan de natuur, de paden en de omgeving. Wees voorzichtig en laat de natuur proper en ongeschonden voor zij die na u komen.