Wedstrijdverslag 100km


Zaterdag was het zeer winderig, en maandag nat. Maar op zondag waren de omstandigheden ideaal voor het BK 100km ultralopen in Zwevezele. Met 41 moedige lopers aan de start en vooral bij de mannen een zeer sterk deelnemersveld. Van bij de start lag het tempo hoog. Het was meteen duidelijk dat de titel bij de mannen niet in de schoot ging geworpen worden. Met David Liviau, Joris Beaumon en Wouter Decock zonderden zich direct 3 hele sterke lopers af van de rest van het deelnemersveld. Het was David die de forcing voerde. Wouter koos voor zijn eigen tempo en liet David en Joris gaan. Ook Joris moest David een kleine voorsprong gunnen. In minder dan 2h45 zat de marathon er al op voor David en Joris. Wouter volgde op een 5-tal minuten. Maar na 60km moest David het tempo wat laten zakken. Wouter rukte op. Op 70km had David een moeilijk moment en de top 3 was volledig omgedraaid. Wouter had de kop genomen, Joris lag op de 2° positie en David liep nu 3°. Ondertussen had in de achtergrond op ruime afstand Geert Ceupens zich los gemaakt van een ruimer peleton en liep in 4° stelling. Maar tussen kilometer 80 en 85 kreeg David het zo zwaar dat hij de handdoek gooide en opgaf. Het podium was nog niet zeker. Want nieuwkomer op de 100km Barthelemy Geldof was rustig gestart maar rukte op tot net na Geert Ceupens. En na 50km wedstrijd kon hij per ronde van 5km 1 tot 2 minuten per ronde goed maken op Geert Ceupens. Na 90km was hij genaderd tot minder dan 3 minuten en leek hij te gaan zorgen voor de verrassing van de dag. Maar net toen in de laatste 2 rondes kwam hij de man met de hamer tegen en moest nog 8 minuten prijs geven op Geert Ceupens. Zo lag het podium vast met Wouter Decock die Belgisch kampioen werd in 6h49m06s. Joris Beaumon werd 2° en bleef ook onder de 7h (6h58m06s). Geert Ceupens werd 3° in 7h39m02s. Barthelemy Geldof werd verrassend en sterk 4°. Bij de masters 50+ ging de titel naar Bart Van Nijlen. Verrassend, want Leo Smets was grote favoriet maar moest de strijd vroegtijdig staken.

Bij de dames stond er geen maat op de Nederlandse Leonie Ton. Ondanks dat ze 3 weken terug nog een zware 24h wedstrijd in Zwitserland won was ze voldoende gerecupereerd om in 8h16m met de overwinning te gaan lopen. Adinda Vetsuypens eindigde in 9h02m13s als eerste Belgische en werd zo Belgisch kampioene. Rebecca Vanblaere werd 2° in het Belgische kampioenschap.

Met 26 jaar was Sam Bracke de jongste deelnemer en wist te finishen in 8h47m. En er was ook Wouter Marrijse die ondanks zijn MS toch de 100km wist te volbrengen in een tijd van 8h53m57s.

Er was ook nog een 10km die gewonnen werd door Andy Cocquyt en bij de dames door Patricia Verschuere.