Start-2-Marathon & Blessures door marathonhype

Zaterdag 16 februari trekken "topdokter" Johan Bellemans en sportarts Ruben De Gendt aan de alarmbel. Zo meldt het Nieuwsblad in dit artikel. Een marathonhype zorgt voor veel meer blessures.

Toch promoten we met Marathon and More Belgium het lange afstandslopen. Ook wij hebben een Start-2-Marathon in ons aanbod. Hoe voorkomen wij die blessures?

Reeds een basisconditie van 30km/week.
Voor de deelnemers aan ons Start-2-Marathon programma vragen wij dat ze reeds gewoon zijn van 30km per week te trainen. En dat ze deze nu opbouwen tot 40km in de week van 1 tot 7 april. Daarna een rust weekje van 30km. Het voorbereidende schema vind je hier op onze site terug. Daarna starten we met het Start-2-Marathon schema.

Info.
We geven ook heel wat info. Dit zowel vóór de Start-2-Marathon als tijdens de trainingen. De infoavond van 23 maart is inbegrepen in het Start-2-Marathon schema. Hier komen trainingstips en blessurepreventie zeker aan bod. Gespecialiseerde gastsprekers leren ons de kneepjes van het vak.

Opbouw & rust.
Het schema baseert zich op 2 basis regels. Ten eerste een opbouw van 10% per week. (Wat ook aanbevolen wordt door Topdokter Bellemans in het artikel in het Nieuwsblad)  Een tweede regel welke we volgen is om na 3 weken opbouw een relatieve rustweek in te bouwen.

Voeding.
Naast het trainen krijgt ook voeding de nodige aandacht tijdens onze Start-2-Marathon. Een must voor de lange afstands loper.

Testen.
De duurlopen worden gelopen aan rustig tempo. En om het tempo te bepalen tijdens de iets snellere lopen worden test loopjes ingebouwd. Ook om het marathon tempo te bepalen wordt een test ingebouwd in het schema.

Een aanpak gebaseerd op heel wat marathon en ultra ervaring. En rekening houdend met heel wat tips gedurende jaren verzameld. Zo worden blessures voorkomen en een goede opbouw gerealiseerd.